Bolu Özel Çağsu Hastanesi Diyetisyen Elif Nur KAYA, Ramazan Ayında Sağlıklı Beslenmenin 10 Altın Kuralından Bahsetti.
Ramazan ayında beslenme düzenimiz oldukça değişiyor. Öğün sayısı sınırlanıyor ve daha sağlıklı ve enerjik olabilmek için düzenli ve dengeli beslenme çok büyük önem taşıyor.
1. İlk altın kural uzun süren açlık metabolizma hızınızı düşüreceği için mutlaka sahura kalkmalısınız. Sabah kahvaltısı yerine geçecek bu öğünde hafif ama uzun süre tok tutan alternatifler seçmelisiniz. Yumurta, peynir, süt, yoğurt, ceviz, badem, yulaf ve tam tahıllı ekmek gibi tok tutan besinleri tercih edebilirsiniz.
2. Ramazan da öğünlerinizi sahur, iftar ve iftardan 2 saat sonra ara öğün şeklinde düzenleyebilirsiniz. Böylece günlük almanız gereken enerjiyi 3 öğüne bölmüş ve tek bir öğünde fazla yüklenmemiş olursunuz.
3. Sahurda susuzluğu tetikleyecek aşırı yağlı, tuzlu ve baharatlı besinlerden uzak durmalısınız.
4. Sahur veya ara öğünü ceviz, fındık veya çiğ badem gibi yağlı tohumlarla destekleyebilirsiniz. Bu yağlı tohumlar lif bakımından zengin olduğu için sindirime de yardımcı olur. Omega-3 içeriği sayesinde tokluk hissi verir ve kan şekeri dengesizliğini önler.
5. İftarda, oruç bir çorba ile açılmalı ve yaklaşık 10 dakika sonra ana yemeğe geçmek en doğru tercihtir. İftarda boş mideyi birden doldurmak ani şeker yükselmelerine, mide-bağırsak rahatsızlıklarına sebep olduğu için iftardan sahura kadar aralıklarla beslenmeye özen gösterilmelidir.
6. Tatlı seçiminizi -her gün olmamak kaydıyla- iftardan hemen sonra yapmak yerine birkaç saat sonra ara öğünde tercih etmek ve ağır şerbetli tatlılar yerine hafif sütlü tatlılar tüketmek daha sağlıklı alternatif olacaktır.
7. Ramazan da hareketsizlik hem kilo alımına hem de kabızlığa neden olabilir. İftardan 2 saat sonra en az yarım saat yürüyüş yapmak hem kilo alımını engeller hem bağırsak hareketlerini artırarak sindirimi kolaylaştırır.
8. Ramazan süresince meyve tüketimi ihmal edilebiliyor. Günde 2 porsiyon meyveyi yaş, kuru veya az şeker ilavesiyle pişirerek komposto olarak tüketebilirsiniz.
9. Ramazan ayında, mideyi rahatsız etmemek ve fazla kalori alımını engellemek için en doğru pişirme yöntemleri ızgara, haşlama ve fırında pişirmedir. Fazla yağ alımına sebep olacak kızartma ve kavurma gibi yöntemleri uygulamamaya özen göstermelisiniz.
10. Ramazan ayında beslenmenin en önemli altın kuralı yeterli su tüketimidir. Oruçlu bireylerde sıvı ve mineral kaybı yaygın olarak görülür. Sıvı kaybını önlemek için bol su ve mineral kaybını önlemek için sade maden suyu tüketmeye özen gösterilmelidir.