ROMATİZMAL ATAKLARA DİKKAT!
Özel Çağsu Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Ali İhsan Kadıoğlu, eklem ağrılarının daha çok soğuk havalarda ve kış aylarında arttığını söyleyerek romatizmal hastalıklar ve korunma yöntemleri hakkında bilgiler verdi.
Uzm. Dr. Ali İhsan Kadıoğlu; ‘’ Romatizma, kas ve iskelet sistemini tutan, öncelikle ağrı ve hareket kısıtlılığı, şişlik ve kalıcı şekil bozukluğu ile kendini gösteren hastalıklar topluluğunun genel adıdır. Kas-iskelet sistemini ilgilendiren tüm ağrılı durumlar romatizmal hastalıklar olarak adlandırılır. Hastanın yaşam kalitesini oldukça düşürür, ekonomik ve sosyal hayatı da olumsuz etkiler. Romatizmal hastalıklar; deri ve tırnaklar, göz, solunum sistemi, böbrekler, karaciğer, kalp, damarlar, sinir sistemi ve mide-bağırsak sistemlerini de yoğun olarak etkilemektedir.’’ Dedi.
HAVA DEĞİŞİMİ ROMATİZMAYI TETİKLER!
Kadıoğlu, yağmurlu havayla romatizmal hastalıkların ortaya çıkması ya da şiddetlenmesi arasında kanıtlanmış bir ilişki olmadığını belirtirken "Havadaki elektrik yükü değişimleri ve basınç değişimleri ağrı üzerinde etkili olabilmektedir. Hastaların bir bölümü yağmurlu havayla şikayetleri arasında bağlantı kurar. Ama yağmurla şiddetlenen romatizmal hastalıklar genellikle geçicidir ve basit ağrı kesicilere yanıt verirler. Ciddi romatizmal hastalıkların ağrısı da bazen hava değişimlerinden etkilenebilir. Romatizma her mevsim başlayabilir. Her mevsim şikayetler artabilir. Sonbahar ve kış mevsimlerinde şikayetlerin artması romatizmal hastalıkların ortaya çıkması ya da alevlenmesinde direkt olarak etkili değildir. Ancak bu dönemlerde hava şartlarına bağlı depresyon, hareketsizlik ve soğuk gibi faktörün de etkisiyle geçici şikayetler olabilir" şeklinde konuştu.
EKLEM AĞRILARINI HAFİFE ALMAYIN!
Romatizmal hastalıkların genel olarak kadınlarda daha sık görülmesine rağmen erkekleri de tutan çeşitlerinin bulunduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uzm. Dr. Kadıoğlu, “Romatizmal hastalıklar, herhangi bir yaş sınırlaması olmamakla beraber çocukluk çağından itibaren görülmeye başlar. Bazı romatizmal hastalıklar genel ağrı, ateş yükselmesi, bazen boğaz ağrısı şeklinde seyredip kendini maskeler bunların tanısı gecikebilir ve bunlar daha çok iç organları etkileyebilir. Bunun için eklemlerde ağrı olduğunda bunu hafife almayıp mutlaka bir uzman hekimle görüşülmesini tavsiye ediyorum” şeklinde konuştu.
ROMATİZMA AĞRILARI NASIL GEÇER?
Dr. Ali İhsan Kadıoğlu, Romk2;tizmk2; k2;ğrısınk2; iyi gelecek yöntemi hasta kendi deneyo0;mlero0;yle keşfeder. Bazen ovmak im1;i gelirken bazen hark7;kk7;tsiz kk2;lmk2;k dk2;hk2; doğru olabilir. Bazı ağrılar için sıcak uygulama iyiyken bazı iltihaplı durumlarda sıcak ağrım1;ı artırabilir, ağrıyan yere soğuk buz uygulaması iyi gelebilir. Hastanın kendisindeki durum değişikliklerini ve evde kendisine iyi geldiğini fark ettiği uygulamaları ve uzman bir doktor ile pk2;ylk2;şmk2;sı tedavinin başarısına katkı yapacaktır.